Wat mag je niet missen? Leeuwarden is de culturele hoofdstad in 2018

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken

Eindelijk.... een elfstedentocht! En wel tijdens LF2018...

Wie aan Friesland denkt, denkt al gauw aan de Elfstedentocht. Of aan het Friese paard. Of aan Mata Hari. Een enkeling aan Titus Brandsma, maar toch zeker iedereen zal bij Friesland denken aan de Friese taal. Al deze onderwerpen zijn nauw aan Friesland verbonden en dus is het geen toeval dat ze bij diverse evenementen centraal staan. Elke winter vraagt heel Nederland het zich af: zal het dan dit jaar? Nou, in 2018 komt-ie er, want op 4 februari ‘giet it oan’: de Winterfietselfstedentocht. Gewapend met stempelkaart fiets je via ‘koek en zopie’-punten langs het beroemde Elfstedenbruggetje bij Bartlehiem op weg naar de eindstreep in de Leeuwarder Elfstedenhal, waar uiteraard het Elfstedenkruisje voor je klaarligt.

Er draven maar liefst 100 Friese paarden mee!

Maar liefst 100 (!) Friese paarden draven mee in het grootste project van Leeuwarden-Fryslân 2018: muziektheaterstuk De Stormruiter van topregisseur Jos Thie. Over de strijd tussen mens en water. Locatie? WTC Expo in Leeuwarden. Dit evenement mag je eigenlijk niet missen!


Stormruiter WTC Expo

Mata Hari en Leeuwarden? Een bijzondere tentoonstelling...

Iets dat je ook niet mag laten schieten is de tentoonstelling De Mythe en het Meisje. Het leven van misschien wel de bekendste Friezinne staat hierin centraal. Over wie we het hier hebben? Nee, niet over Doutzen Kroes of Elske DeWall, maar Mata Hari! Margaretha Geertruida Zelle, zoals ze officieel heette, was spion tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze beleefde van alles en kwam treurig aan haar einde. Wat en hoe? Kom en ontdek het zelf in het Fries Museum!


Mata Hari 2018

Titus Brandsma een stukje geschiedenis?

Over een andere grootheid Friese geschiedenis gaat de musical Titus. Titus Brandsma was priester, mysticus en verzette zich tegen het Duitse nazisme. Dat laatste zou zijn dood worden. Stichting 754, dat eerder de succesvolle musical Bonifatius opvoerde, vertelt vanaf 31 mei Brandsma’s verhaal in de Bonifatiuskapel van Dokkum. Een unieke locatie, een uniek figuur en unieke musical.


Titus the musical

‘Bûter, brea en griene tsiis... Vier de taal!

‘Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries’ is het bekendste Friese zinnetje. Heb je geen idee wat hier gezegd wordt? Geen probleem, want dat willen ze je bij Lân fan Taal wel vertellen. Dit project ‘viert’ de taal. Niet alleen het Fries, nee, élke taal. Hoe? Door verschillende activiteiten en voorstellingen te organiseren. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan snel op www.lanfantaal.frl.


Lân fan Taal

Wat kun je nog meer doen tijdens culturele hoofdstad 2018?